Visspullen

Naast de vaste hengel zelf en de montage zijn er nog tal van andere visspullen die je nodig hebt wanneer je wilt gaan vissen.

Grote visspullen

Deze grotere visspullen zijn eigenlijk allemaal wel noodzakelijk. Tuurlijk kun je ook zonder stoel vissen, maar als je een beetje langere tijd wilt vissen is goed zitten toch wel belangrijk. Bovendien beweeg je veel minder wanneer je comfortabel zit wat de vissen minder wegjaagt dan wanneer je elke keer gaat verzitten of staan. Voor zowel de grote als de kleine visspullen kan ik je de webwinkel tackle shop aanraden.

Visstoel of zitkist

Je kunt natuurlijk gewoon op de grond gaat zitten, maar wanneer je op een stoel of zitkist zit vist dat toch net even wat comfortabeler. Je kunt er voor kiezen om een aparte visstoel te kopen en deze te gebruiken. Vooral de wat duurdere modellen zitten erg goed. Een andere optie is om je viskoffer en de stoel te combineren tot een viskist. Dit is een grote viskoffer met daarbovenop een zitting, al dan niet met rugleuning. Dit is een erg praktische oplossing maar vaak wel wat prijzig voor de betere modellen.

Schepnet

Heb je eenmaal een vis gevangen dan dien je deze nog te landen. Kleinere vissen kun je aan de lijn uit het water tillen, maar bij de vangst van een wat grotere voorn of brasem is dit absoluut niet aan te raden. Het beste begeleid je de vis dan naar de kant waarna je hem met het schepnet schept.

Hengelsteun

Je kunt natuurlijk de hele vissessie met de hengel in je hand zitten, maar een hengelsteun is vaak wel zo handig. Hengelsteunen heb je al vanaf een paar euro en in vele verschillende soorten. Je kunt ook een bankstick gebruiken met een hengelsteun er op.

Afsteek roller

Bij het vissen met een lange vaste stok kun je deze niet zo maar verticaal omhooghalen om binnen te halen. Deze die je horizontaal naar voren en naar achter te schuiven. Een afstreekroller plaats je achter je en je rolt de hengel hier zo overheen. Dit is een must-have voor het vissen met langere hengels!

Leefnet

Een leefnet is niet echt een must-have maar wil je na je vissessie weten hoeveel je hebt gevangen dan wel noodzakelijk. Let er bij het kopen van een leefnet goed op dat de maaswijdte van het net niet te groot is. Voor witvis is een maaswijdte van enkele milimeters aan te raden.

Kleinere visspullen

Deze visspullen mogen dan wel kleiner zijn, ze zijn minstens net zo belangrijk. De meeste hiervan kosten maar enkele euro’s dus je mag ze zeker niet vergeten.

De vispas

Om in Nederland te mogen vissen heb je een vispas nodig. Deze kun je online kopen bij Sportvisserij Nederland maar ook bij een lokale hengelsportwinkel en veel tabakszaken. De Vispas dien je altijd bij je te hebben, evenals legitimatie en de bijlagen/kaarten van de vispas. Al met al een aardig boekwerk, maar wel belangrijk.

Om het overzicht een beetje te behouden maak ik onderscheid tussen grote visspullen die je nodig hebt en kleine visspullen. Aller eerst de grote visspullen.

Loodjes

Zelfs wanneer je kant-en-klare tuigjes gebruikt zal je af en toe een tuigje hebben dat niet goed meer is, bijvoorbeeld wanneer het onderlijntje gebroken is. Het beste kun je een looddispenser kopen met een aantal verschillende maten loodjes er in. Je kunt zo iedere dobber goed (opnieuw) uitloden.

Onthaakmateriaal

Voor het onthaken van de vis heb je een hakensteker nodig en een arterieklem. De hakensteker zul je het meest gebruiken, maar mocht je er niet goed bij komen dan is een arterieklem een zeer handige tool. Dit is een tang die je vast kunt zetten op de haak om deze zo los te krijgen. Ze kosten maar een paar euro en mogen echt niet ontbreken in je viskoffer. Bij voorkeur koop je direct een hakensteker en een arterieklem.

Schaar of lijnclipper

Om de lijn netjes door te knippen heb je een scherp schaartje nodig of een lijnclipper. Vooral bij het vissen met een gevlochten lijn is een vlijmscherpe schaar een noodzaak. Deze krijg je met een botte schaar niet netjes door.

Tacklebox

Je zult al gauw merken dat je steeds meer haakjes, loodjes en ander klein materiaal zult hebben. Je kunt en hoeft niet altijd alles mee te nemen als je gaat vissen. Daarom is het aan te raden een aantal tackleboxen aan te schaffen zodat je alles goed geordend mee kunt opbergen thuis. Je hoeft dan alleen die tacklebox mee te nemen die op dat moment van toepassing is.