Vissen met elastiek

Wanneer je met een werphengel vist met daarop een molen heb je een slip op de molen waarmee je vissen goed kunt drillen. Wanneer een (grote) vis een sprint maakt treedt de slip in werking waarmee je voorkomt dat je hengel of je lijn breekt. Met een vaste stok heb je dit niet en ben je daarom flink in het nadeel bij een grote vis. Je zult dan met een dikkere diameter lijn moeten vissen en een sterkere/dikkere hengel om meer kracht te kunnen bieden. Daarom kun je een elastiek in de top van je hengel laten plaatsen waar de lijn aan vast zit. Hiermee voorkom je dat je lijn of hengel breekt en krijg je een dempende werking. Vooral de eerste run van een vis die net gehaakt is kan nog wel eens een flinke aanslag op je hengel zijn. Als je dan met een strakke hengel vist moet je oppassen voor hengelbreuk.

Door de komst van elastiek in vaste hengels zijn de mogelijkheden voor de vaste hengel enorm groter geworden. Door de dempende werking kun je zelfs met de vaste hengel op karper vissen. In principe kun je door het gebruik van elastiek met een dunnere diameter lijn vissen omdat het elastiek voor extra demping zorgt. Maar het mag voor zich spreken dat je bij het gericht vissen op karper wel ook je lijndiameter er op moet aanpassen.

Heeft elastiek dan alleen maar voordelen? Nee, dat is helaas niet zo. Elastiek slijt namelijk. Bij iedere keer dat het uitgetrokken wordt zal het een beetje slijten en op een gegeven moment knapt het. Dat moet je uiteraard voor zijn en daarom is het belangrijk dat je het elastiek regelmatig vervangt. Hoe dunner het elastiek is hoe sneller het versleten zal zijn.

Verschillende soorten elastiek

Elastieken zijn er in verschillende diameters en kleuren. De kleur is puur optisch en kan handig zijn om te zien hoe ver het elastiek uit je hengel komt tijdens het drillen. Zo weet je hoeveel je nog over hebt. Ook kan het handig zijn om bij het wisselen van elastiek de maten uit elkaar te houden als je de kleuren onthoudt.

De maten zijn belangrijker. Deze lopen van maat 2mm tot maat 16m. Voor het vissen op brasem en voorntjes is maat 5-6 het meest gangbare, terwijl voor de karpervisserij zo’n 10+ nodig is.

Elastiek monteren in je hengeltop

Om een elastiek in je hengeltop te monteren heb je sowieso een holle top nodig. Met een volle top gaat dit helaas niet lukken omdat het elastiek door de top moet lopen. Het elastiek wordt gemonteerd in enkel de top of meerdere delen (deel 1+2). Je kunt met meerdere toppen meerdere diameters elastiek gebruiken en zo je hengel aanpassen naar het soort vis waar je op vist.

Het monteren van elastiek in je hengeltop gaat erg eenvoudig. Soms dien je de top iets in te korten om het de opening groter en passend te maken. Het elastiek maak je vast in je top met een kegelvormig deel waar het aan vast zit. Vervolgens trek je met een dun ijzedraadje het elsatiek door de top. Aan het elastiek maak je een zogenaamd connectortje. Met dit connectortje kun je je tuigje (vislijn) eenvoudig aan het elastiek monteren. Mocht het elastiek niet goed lopen dan kun je ook wat siliconen spray gebruiken om het soepeler te maken.