Vaste hengel kopen

Ga je een nieuwe vaste hengel kopen, dan raden we je aan de volgende aandachtspunten goed in overweging te nemen.

Lengte van de hengel

De lengte van de hengel is uiteraard voornamelijk afhankelijk van het water waarop je zult gaan vissen. Indien je ver uit de kunt wilt gaan vissen, dan zal je een langere hengel nodig hebben dan wanneer je dicht op de kant vist. Bij vrijwel alle vaste hengels kun je een hengel echter altijd zonder alle delen te gebruiken nog gebruiken en zo dus korter vissen dan de volledige lengte. We raden daarom aan om liever een te lange hengel te gebruiken dan een te korte, omdat je hem altijd nog zelf in kan korten mocht dat nodig zijn. Uiteraard is een langere hengel wel duurder dan een korte, dus maak altijd een goede afweging.

Gewicht van de hengel

Omdat je lange tijd met de hengel in je hand zult zitten is het gewicht van de hengel erg belangrijk. Het spreekt voor zich dat de duurdere hengels in de regel ook lichter zijn. Je dient ook hier weer een afweging te maken tussen prijs en gewicht (kwaliteit). Als je vaak vist dan is die dure hengel het wel waard, maar vis je maar enkele keren per jaar dan kan dat ook wel met een wat lichter model. De lengte van de hengel speelt natuurlijk een grote rol in het totale gewicht van de hengel. Je kunt daarom ook kiezen voor een wat kortere hengel als dat ook voldoet aan je eisen; de hengel zal dan lichter zijn en goedkoper. In principe is het zo dat hoe lichter de hengel is hoe beter.

Let op de extra’s

Sommige hengels worden geleverd met meerdere topsets. De toppen kunnen verschillen in sterkten. Zo kun je makkelijk wisselen tussen het vissen met een zwaardere of juist lichtere dobber. Ook zijn er vaste hengels die geleverd worden met een holle top en een versneden top. Let op dit soort extra’s bij de aanschaf van de hengel.

Soort vaste hengel

We hebben een aparte pagina waarin we de soorten vaste hengels uitleggen. Bedenk waar jij de voorkeur aan geeft en pas je besluit hier op aan. Houd er rekening mee dat de wind minder invloed heeft op een dunne diameter hengel dan een dikke. Vooral bij het vissen op open water kan de wind aardig wat kracht zetten op een lange hengel.