Het overkomt vrijwel iedere visser ooit wel eens: hengeldelen die vast zitten in elkaar. Vaak komt dit doordat de hengeldelen nat in elkaar gestoken zijn wanneer het bijvoorbeeld regent of door dauw op nat gras nat zijn geworden. Hoe het ook komt
Het losmaken van de hengeldelen
Er circuleren op internet veel verschillende tips over het losmaken van de hengeldelen. Een aantal daarvan zijn onjuist of worden niet goed uitgelegd. Ten eerste dient er altijd recht getrokken te worden en niet gedraaid te worden. Hengels kunnen erg slecht tegen frictie en de kans op hengelbreuk is erg groot als je gaat draaien. Ook wordt er veel geschreven over het verwarmen of juist koelen van de delen in verband met uitzetting en krimping. Wanneer je de delen koelt zullen deze gaan krimpen terwijl ze uitzetten als je ze verwarmt. Idealiter wil je dat het binnenste deel krimpt en het buitenste deel uitzet. Om dit te bereiken kun je het buitenste deel licht verwarmen door er over heen te wrijven of er een warme doek omheen te doen. Tegelijkertijd kun je ijswater in de hengel gieten om hem van binnenuit te koelen. Houdt er wel rekening mee dat carbon een erg lage uitzettingscoëfficiënt heeft wat inhoudt dat het effect niet erg groot zal zijn. Maar het kan net dat verschil maken.
Mocht je geen water bij de hand hebben dan kun je ook het buitenste deel verwarmen door er met je duim overheen te wrijven terwijl 2 andere personen de delen recht uit elkaar trekken.
Overige tips voor het losmaken van de delen:
- Gebruik een zeem voor een betere grip
- Verwarm het buitendeel en verkoel het binnendeel
- Trek de delen recht uit elkaar, het liefst met meerdere personen
- Laat de delen goed drogen
Voorkomen is beter dan genezen
Hopelijk is het je gelukt om de hengeldelen weer los te krijgen met bovenstaande tips. Om te voorkomen dat ze weer vast komen te zitten kun je de delen op de sluitingen insmeren met kaarsvet of paraffine. Hierdoor zal het beter geleiden en komen ze minder snel weer vast te zitten.