Bij een insteek hengel steek je de delen in het voorgaande deel. In Nederland en België wordt het meeste gevist met dit soort vaste hengels. Insteekhengels zijn de lichtste hengels en daardoor erg populair. De hengel bouw je van onder naar boven op. De top van een insteekhengel is vaak nog wel telescopisch.
Een oversteek hengel is een vaste hengel waarbij je de delen over het voorgaande deel heen schuift. De diameter van de hengel is hierdoor wat dikker. Door de dikkere diameter is de hengel wat strakker dan bijvoorbeeld een insteekhengel, maar tegelijkertijd ook zwaarder. Ook bij een oversteekhengel is de top vaak telescopisch.
Bij een telescopische vaste hengel schuif je de delen van binnenuit in elkaar. De delen schuiven naar voren uit in elkaar.Telescopische vaste hengels zijn vaak wat zwaarder waardoor ze door hun eigen gewicht door kunnen buigen en minder strak zijn. Daardoor zijn ze minder populair dan een oversteek- of insteek hengel. Telescopische vaste hengels zijn vaak wat goedkoper dan oversteek- en insteekhengels. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor de beginnende visser.
Vaste hengels bestaan er van 3 meter tot wel 14 meter lang. In de regel is een hengel van 6 tot 9 meter ruim voldoende. Bij wedstrijdvissers zijn de hengels wat langer namelijk zo’n 11 meter. Ze zijn er zelfs nog langer maar dat zijn geen gangbare hengels. Voor alle hengels geldt dat je ze altijd voorzichtig in elkaar moet zetten. Je zult niet de eerste zijn waarbij de delen te vast in elkaar zijn gaan zitten en niet meer los te krijgen zijn. Vooral wanneer de delen nat zijn, er zand tussen zit of ze warm of kouder worden (uitzetten) kunnen ze muurvast komen te zitten. Bij de pogingen van het losmaken is hengelbreuk dan zo gebeurd.
Hengels van carbon en glasvezel
De goedkopere hengels zijn meestal gemaakt van glasvezel. Vroeger werden alle hengels van glasvezel gemaakt omdat dit een enorm sterk materiaal is dat erg veel kracht heeft. Het nadeel van glasvezel is dat het zwaar is. Carbon is daarentegen veel lichter en wordt daarom ook veel in de vliegtuigbouw gebruikt. Wanneer een grote vliegtuigfabrikant een nieuwe serie vliegtuigen gaat bouwen zoals Boeing, dan zie je dat meteen terug in de prijzen van hengels omdat het carbon duurder wordt! Boeing koopt dan alles op. Voor het carbon wat je van een vliegtuig nodig hebt kun je aardig wat hengels maken.
Versneden top, holle top en massieve top
De top van een vaste hengel (het laatste deel) kan afwijken van de rest van de hengel. Er zijn drie mogelijkheden:
- Holle top
- Versneden top
- Massieve top
Bij een holle top is de top niet anders qua opbouw c.q. structuur dan de rest van de hengel. De top is dan tevens geschikt voor het gebruik van elastiek.
Bij een versneden top loopt de top over van carbon naar glasvezel. Hierbij heb je dan het voordeel dat je top niet over de gehele lengte de zwaarte van glasvezel heeft, maar het einde wel soepeler is en wat meer door kan buigen.
Tenslotte is bij een massieve top niet massief maar hol. De top is vaak van hetzelfde materiaal gemaakt als de rest van de hengel. De rest van de hengel is overigens nooit geheel massief, hooguit de top.